Cumartesi, Aralık 29, 2007

Prag anıları ...







Evet gördüğünüz gibi Türkiye deki heryer bittiği için bizde gezenlerin geleneğine uyup Pragtaki lezzetleri kovalamaya gittik :)

Klasik olduğu üzere Prag'ın Çekoslovakya'nın başkenti olan çok tarihi bir şehir olduğunu ve İstanbuldan Pronto turla gittiğinizde sadece 3 saat sürdüğünü söylemeliyim. Üstelik onların özellikle sevgili Cem in misafir perverliği ile zamanı bile anlamıyorsunuz. Ama kışın gidecek olan bir kere daha düşünün veya çok kalın giyinin derim (0 - 2C arası)

Şimdi herkes yerel restaurantlardan ve muhteşem yemeklerden bahsedeceğimi düşünebilir ama yok öyle bir şey yada biraz dergi karıştıranlar Çek'lerin çok özel bir şeyleri olmadığını bilir veya biz bulamadık :( Gulaş diyorlar ama oda Macar kökenli be anacım nerden çıkardın şimdi hani "Sazan Pazarları" kuruluyor yılbaşında, ama ordada canlı sazanları yanlarındaki su dolu leğenlerden çıkarıp kesip ortalığı kan yapınca geleneksel yemek demekten başka şey diyesim geliyor yazmayayım (yazmadım ya...)

Sonuçta yine şehirde İtalyan restaurantları popüler olmuş gözüküyor. Bizde bu trende uyup "Kogo" başta olmak üzere bir kaç İtalyan denedik. Gerçi "Kogo" yuda Bosnalı kardeşlerimiz işletiyor ama lezzetleri orjinaline en yakın (bilirim tabi İtalyada az mı yedik gerekirse ilerde de onları yazarız :) Eski çarşı merkezine çok yakın şubeleride var tavsiye ederim. Aslında en keyifli kısmı ise Cem in topladığı kafa sohbet grubuyla keyifli bir muhabbet akşamı geçirmemizdi. Sonrası kızların nereye gidip geceyi daha da keyifli kapattığı bu sayfanın konusu değil ama içimizde kaldığı içinde söylemeden geçemedim :)

Sonra "Palladium" diye muhteşem foodcourt u olan bir AVM açmışlar hayran kaldım. Türkiye bu konuda çok iyi gidiyor ama bizde öylesi halen yok (hey AVM yapanlar!!)
Bütün yemek yerleri konsept şeklinde güya food court değil orası muhteşem bir görsel ve lezzetler şöleni koridorunda yürüyorsunuz. Birde katta casino cabası (adamların sokaklarda küçük casinoları var!!)

Burada da tavsiyelerim "La Piazetta" ve "El Emir" isimli Lübnan restaurantları. Özellikle güya yerel Lübnan yemekleri "Shwarma" lübnancası DÖNER, "Falafel" ..sı nohut köfte, yaprak sarma, şiş köfte, humus vb hiç tanımadığımız müthiş lübnan yemeklerini tadabilirsiniz. Şakası bir yana canınız oralarda biraz Türk damak tadı isterse karışık menüsü cidden çok lezzetli gelecek

Bu kadar şey anlattım ama esas anlatmak istediğim oranın belkide sadece yılbaşında kurulan sevimli sokak çarşılarındaki atıştırmalık lezzetler. Bunlardan bizim tattığımız ve çok beğendiğimiz başka yerde hiç yemediğim ve görmediğim cidden yerel sayılabilecek ikisi "Langose" ve "Trdlo"

Langose bizim annlerimizin "pişi" dediği hamurun kızartıp kabartılmasına ve hoş bir nötr tatlı bir ekmek olmasına benziyor. Türkiyede biz bunu kendimiz çeşitli şeylerle birlikte yiyip tatlandırırken Çekler üzerine domates sosu ve sarımsak sürerek güzel bir atıştırmalık haline getirmişler. Atıştırmalık dediğime aldanmayın bayağı büyük sokaklarda hemencecik kızartıp veriyorlar üstelik sadece 50 kron yani 3 YTL civarı

Bir diğer tat ise Trdlo, işte bu tatlıdan vazgeçemedik ve her gördüğümüz yerde yedik, o da aynı fiyat ve son derece kolay yapılıyor. İnceuzun hafif tatlı bir hamuru kokoreç sarar gibi (benzetme iğrenç kabul ediyorum) ama tek sıra bir demire sarıp üzerine yanmış şeker sürerek çevirerek kızartıyorlar (bkz resim) sonra piştiği yerden çıkınca oluyor size silindir ama içi boş bir hamurcuk tatlıııı
Hem hafif, hemde yemede yanında yat bir tat :)

Bak yine canım istedi şimdi

Lezzetle kalın,